ND / PL filters voor je camera drone: wat kun je er mee?

Gebruik ND filters voor je camera drone!

Neutral Density (ND) en polariserende (PL) drone camera filters zijn bedoeld om de hoeveelheid licht die in de camera treedt te reduceren en/of te filteren. Wanneer ND / PL -filters correct worden toegepast kunnen ze een groot verschil in kleurdiepte en contrast maken, en  worden video's vloeiender en cinematisch door een optimale sluitertijd in combinatie met opnamesnelheid (frames per seconde). 

Bekijk hier alle ND / PL filters voor DJI camera drones.

TIP! Vind snel de juiste filters voor jouw drone: op bovenstaande pagina met alle ND filters kun je aan de linkerkant filteren op de drone waarvoor je alle beschikbare camera filters wilt zien. Je doet dit door op het filter "Welke serie?" te klikken en de juiste drone serie te selecteren.

ND / PL filters voor DJI camera drones koop je online bij DroneKenner!

Wat zijn Neutral Density (ND) filters voor camera drones?

Neutrale dichtheidsfilters (ND-filters) zijn een nuttig accessoire voor drones, omdat ze kunnen helpen de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt te verminderen, waardoor meer controle over de belichting en een breder scala aan creatieve opties mogelijk is.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van ND-filters op drones is de mogelijkheid om langere sluitertijden te gebruiken, wat kan helpen bij het maken van vloeiende, filmische beelden. Een langere sluitertijd kan helpen om de beweging en het verloop van een scène, zoals water of wolken, op een meer natuurlijke en esthetisch verantwoorde manier vast te leggen. ND-filters kunnen ook helpen om het "jello"-effect te elimineren, een soort vervorming die kan optreden wanneer de camera van de drone wordt blootgesteld aan sterke trillingen of bewegingen.

ND-filters kunnen ook nuttig zijn voor het vastleggen van scènes met een hoog contrast, zoals landschappen met een heldere hemel en donkere schaduwen. Door de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt te verminderen, kunnen ND-filters helpen de belichting in evenwicht te brengen en details vast te leggen in zowel de hoge lichten als de schaduwen, wat resulteert in gelijkmatiger belichte en dynamische beelden.

Naast de creatieve voordelen kunnen ND-filters ook de levensduur van de batterij van een drone verlengen doordat de camera minder hard hoeft te werken. Dit kan vooral nuttig zijn voor drones die worden gebruikt voor langdurige vluchten of voor het vastleggen van time-lapse beelden.

In het algemeen zijn ND-filters een waardevol hulpmiddel voor elke dronefotograaf of filmmaker die de kwaliteit en creativiteit van zijn luchtopnamen wil verbeteren. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, en kunnen een aanzienlijk verschil maken in het eindresultaat.

Welke sterktes ND en ND/PL-filters voor drones zijn er?

ND-filters zijn er in verschillend "sterktes" voor drones, meestal varierend van ND4 tot ND64 filters, waarbij je een ND4 filter gebruikt bij weinig zonline (bewolkt) en een ND64 (of hoger) filter bij extreem fel zonlin. In Nederland gebruiken we meestal een ND4 of ND8 filter, en ND16 filter als het zonnig is en een ND32 filter als het echt heel zonnig is.

De voordelen van ND filters 

Gepolariseerde (ND/PL) Neutral Density filters voor camera drones

Een polarisatiefilter is een filter voor op je objectief en zorgt voor het verhogen van de kleurverzadiging en het reduceert reflecties in waterpartijen, metalen oppervlakken en glas. Objecten achter deze oppervlakken zijn beter zichtbaar, het contrast wordt verhoogd en het is een effect wat niet met programma’s zoals Photoshop kan worden bereikt.

Polariserende neutrale dichtheidsfilters (ND) zijn een soort filter dat de eigenschappen van een polariserend filter combineert met die van een standaard ND-filter. Polariserende filters worden gebruikt om glans en reflecties te verminderen en werken door bepaalde golflengten licht te blokkeren die deze effecten veroorzaken. ND-filters worden aan de andere kant gebruikt om de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt te verminderen, waardoor meer controle over de belichting en een groter aantal creatieve opties mogelijk is.

De combinatie van deze twee soorten filters kan een aantal voordelen bieden voor fotografie en videografie met drones. Bijvoorbeeld kan een polariserend ND-filter helpen om glans en reflecties op oppervlakken zoals water, glas of metaal te verminderen, wat resulteert in meer levendige en gesatureerde kleuren en verbeterd contrast. Dit kan vooral nuttig zijn bij het vastleggen van landschappen, stadsgezichten of andere scènes die reflecterende oppervlakken bevatten.

Polariserende ND-filters kunnen ook nuttig zijn bij het vastleggen van hoogcontrastscènes, zoals landschappen met heldere luchten en donkere schaduwen. Door de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt te verminderen en glans te elimineren, kunnen polariserende ND-filters helpen om de belichting in balans te brengen en details vast te leggen in zowel highlights als schaduwen, wat resulteert in meer evenwichtig belichte en dynamische afbeeldingen.

Naast hun creatieve voordelen kunnen polariserende ND-filters ook helpen om de batterijduur van een drone te verlengen door de hoeveelheid werk die de camera moet doen te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor drones die worden gebruikt voor vluchten met een lange duur of voor het vastleggen van time-lapse-beelden.

Samengevat zijn polariserende ND-filters een waardevol hulpmiddel voor elke dronefotograaf of filmmaker die de kwaliteit en creativiteit van hun luchtfoto's en -video's wil verbeteren. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken en kunnen een significant verschil maken in het eindresultaat.

https://www.dronekiezer.nl/invoerrechten-drone-china/

De voordelen ND & ND/PL-filters voor camera drones

 • uw foto's en video's raken minder snel overbelicht bij fel zonlicht,
 • uw beelden krijgen meer kleurdiepte en contract,
 • uw video's worden vloeiender / cinematischer,
 • minder schittering en reflectie (PL-filters).

Op de grond afstellen

PL filters moeten (op de grond) worden ingesteld op de richting waarin je drone opnames gaat maken voor maximaal effect. Dit kost tijd en voorbereiden, maar kan geweldige resultaten geven die anders niet mogelijk zijn.

(C)PL filters

Circulair polarisatiefilters (CPL filters) zijn de meestgebruikte filters voor. Polarisatiefilters kunnen worden geroteerd in de filtervatting zodat bepaalde effecten, zoals het verhogen van de kleurverzadiging, kunnen worden bereikt. Het maximale effect wordt behaald wanneer foto’s worden gemaakt in een hoek van 90 graden ten opzichte van de zon. Door aan het filter te draaien kan door de zoeker of op het LCD-scherm van de camera het effect van het polarisatiefilter worden gezien. Een tweede functie van een circulair polarisatiefilter is het reduceren van reflecties in waterpartijen, metalen oppervlakken en glas (bijvoorbeeld etalages). Objecten achter deze oppervlakten zijn beter zichtbaar door het gebruik van het polarisatiefilter. Een effect wat niet met programma’s zoals Photoshop kan worden bereikt.

Verschillende sterktes ND & ND/PL filters en wanneer je ze gebruikt

 • CPL filter - reduceert (polariseert) schittering en weerspiegeling van bv water. Verhoogt kleurverzadiging en contrast.
 • ND4 filter - voor gebruik op bewolkte dagen met vrij weinig licht om de sluitertijd met 2 f-stops te reduceren.
 • ND8 filter - voor gebruik op lichtbewolkte dagen om de sluitertijd met 3 f-stops te reduceren.
 • ND16 filter - voor gebruik op heldere dagen om de sluitertijd met 4 f-stops te reduceren.
 • ND8/PL filter - voor gebruik op lichtbewolkte dagen om de sluitertijd met 3 f-stops te reduceren. Reduceert (polariseert) schittering en weerspiegeling van bv water. Verhoogt kleurverzadiging en contrast.
 • ND16/PL filter - voor gebruik op heldere dagen om de sluitertijd met 4 f-stops te reduceren. Reduceert (polariseert) schittering en weerspiegeling van bv water. Verhoogt kleurverzadiging en contrast.
 • ND32/PL filter - voor gebruik in fel zonlicht om de sluitertijd met 5 f-stops te reduceren. Reduceert (polariseert) schittering en weerspiegeling van bv water. Verhoogt kleurverzadiging en contrast.
 • ND64/PL filter - voor gebruik in zéér fel zonlicht om de sluitertijd met 6 f-stops te reduceren. Reduceert (polariseert) schittering en weerspiegeling van bv water. Verhoogt kleurverzadiging en contrast.
Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Reageren