085 301 2306
0

Chinese dropshippers: op eigen risico!

Bijvoorbeeld, eGlobal Central is een bedrijf, gevestigd in Hong Kong, dat spullen vanuit China rechtstreeks naar de klant verstuurt (dropshipping). Hierdoor hebben ze helaas weinig met de Nederlandse wetgeving en belastingdienst te maken (hoewel er plannen zijn om dit aan te pakken). De zendingen worden vaak voor veel lagere waarde geimporteerd waardoor Nederlandse belastingen ontweken worden, maar bij controle draait u hier alsnog mogelijk zelf voor op.

Er zijn echter ook andere partijen die hier aan meewerken zoals Superaankoop.Let goed op de retourvoorwaarden en hoe de site "oogt". Veel banners en een duidelijk andere stijl dan de typische "westerse" duiden vaak op buitenlandse (vaak Chinese aanbieders die lak hebben aan de Nederlandse wetten en regels).

DJI verleent mogelijk geen service op uw aankoop!

Als u DJI producten uit China besteld zijn dit vrijwel altijd producten die voor Azië zijn bedoeld. DJI verleent uitstekende service in Europa vanuit Nederlandse service centers maar alleen voor producten die voor de EU bestemd zijn. U herkent deze producten aan (EU) achter de productnaam op het label. DJI producten zijn gebonden aan regio's op serienummer en de service wordt uitsluitend verleend in de regio waarvoor het product bestemd was. Dronekenner verkoopt uitsluitend EU producten. Wanneer dit niet het geval is heeft u een DJI product gekocht dat niet in Europa kan worden gerepareerd of vervangen.U zult het product dan moeten retourneren naar desbetreffende regio (China) met alle gevolgen en lange wachttijden van dien. Wij hebben helaas al meerdere klanten moeten teleurstellen omdat wij dergelijke producten niet retour mogen en kunnen nemen, en geen enkele service hierop kunnen verlenen.

Belastingontwijking (fraude)

Wat er tijdens het bestellen niet wordt vermeldt is dat u zelf feitelijk de importeur bent en verantwoordelijk bent voor eventuele btw, mportheffingen en douanekosten. eGlobal Central ontwijkt hiermee effectief (import)belastingen die Nederlandse bedrijven wel moeten betalen. Dit is helaas te wijten aan gaten in de internationale afpraken en toezicht op import waarbij gebruik wordt gemaakt van trucs, zoals het verkeerd aangeven van producten waardoor ze meestal door de mazen glippen. Dure drones zijn echter geen "speelgoed" en als de douane een drone onderschept ben u verantwoordelijk voor de importheffing. eGoblal Central berekent dit "voordeel" aan u door, terwijl u het risico loopt dat u dit alsnog bij aflevering moet afrekenen. De keuze is aan u of u hiertegen een moreel / principeel bezwaar heeft. Lees hier meer over een wetsvoorstel om deze fraude te verbieden.

De mogelijke nadelen

  • Lange levertijden (vanuit China, dmv dropshipping)
  • Geen service van DJI in Europa
  • Hoge retour- en administratiekosten (€18)
  • Moeizame communicatie in Engels,
  • Weinig inhoudelijke productkennis en support
  • Er is geen productaansprakelijkheid en u als "importeur" draait op voor schade wanneer er ongelukken plaatsvinden door toedoen van technische problemen van het product

Geen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

eGlobal Central hoeft zich hier allemaal niets van aan te trekken want als Chinees bedrijf kunnen ze vaak de Nederlandse wetgeving omzeilen en zijn vrijwel onaantastbaar voor Nederlandse overheid en andere officiële instanties.

En dan resten nog de vragen:

  • wil je zaken doen met bedrijven uit het buitenland die zich niets aan trekken van de Nederlandse wetgeving (geen bescherming dus) en mogelijk belastingfraude plegen?
  • hoeveel waarde hechten deze bedrijven aan uw rechten en hun plichten?

De keuze is aan u, evenals het risico. Wanneer het mis gaat is er geen enkele bescherming, loopt u mogelijk zelf tegen de lamp en is er niemand om bij te klagen en het voor u op te nemen.

Afschaffen vrijstelling invoer kleine zendingen - COM(2016) 757

Bij invoer van kleine zendingen geldt momenteel een vrijstelling van btw. Het betreft zendingen met een waarde van niet meer dan € 10 euro tot € 22 (dit bedrag moet door iedere lidstaat worden vastgesteld). De inningskosten voor dergelijke zendingen zouden niet opwegen tegen de opbrengsten.

Door internet is het bestellen buiten de EU steeds eenvoudiger geworden. Het gebruik van de vrijstelling is hierdoor explosief toegenomen. EU-aanbieders zijn voor dergelijke zendingen onaantrekkelijk omdat zij wel btw moeten berekenen. Met het afschaffen van de vrijstelling moet aan deze concurrentieverstoring een einde komen.

De huidige vrijstelling blijkt ook te worden toegepast voor de invoer van zendingen met een veel hogere waarde; regelrechte fraude dus. Ook hier zou het afschaffen van de vrijstelling een helende werking moeten hebben.

Bronnen: